img

Żywność ekologiczna – czy warto spożywać produkty ekologiczne?

Ekologiczna żywność staje się coraz bardziej popularna, co jednak kryje się dokładnie pod tym pojęciem i czy warto starać się o wzbogacenie diety w tego typu produkty?

Z pewnością tak, ponieważ żywność ekologiczna zawiera znacznie więcej witamin, minerałów i innych wartości odżywczych niż żywność produkowana na skalę masową. Co równie ważne, żywność ekologiczna nie zawiera szkodliwych pierwiastków chemicznych jakie często można spotkać w produktach hodowanych do sprzedaży konwencjonalnej. Na rynku mamy coraz więcej produktów nazywanych ekologicznymi, lecz warto kupować tylko takie które rzeczywiście posiadają certyfikaty od producenta, gwarantujące jakość i bezpieczeństwo oferowanych produktów. Dziś produkcja żywności skupia się na wielkich fermach, gdzie produkuje się szybko i dużo, nie zawsze idzie to w parze z jakością. Uprawy na wielką skalę jakie są obecnie podstawą wielkich gospodarstw, wymagają użycia wielu środków chemicznych, przyśpieszających wzrost i wydajność plonów.

Przez to w żywności jaka kupujemy jest masa sztucznych nawozów, pestycydów, hormonów i innych substancji, pozornie niegroźnych dla naszego organizmu, jednak systematyczne spożywanie może doprowadzić do wielu schorzeń i nigdy nie pozostają obojętne dla organizmu. Nie mamy na to wpływu, zakupy żywnościowe musimy robić, jednak możemy ograniczyć produkty pochodzące z upraw masowych i zapewnić sobie dostęp do upraw ekologicznych. Produkty ekologiczne dziś to nie tylko moda, ale przede wszystkim dbałość o zdrowie. Budzi wiele kontrowersji i opinii, ma tyle samo przeciwników co zwolenników, jednak jeśli jesteśmy pewni ekologicznego pochodzenia kupowanej żywności to warto w nią zainwestować.

Przeciwnicy tego typu praktykom, zarzucają często rolnikom, że nazywają swoje produkty ekologicznymi tylko dlatego, aby zwiększyć sprzedaż i zawyżyć ceny, a w rzeczywistości nie oferują nic innego jak tylko produkty z upraw konwencjonalnych. Dlatego bardzo ostrożnie podchodźmy do tematu i sprawdzajmy czy ekologiczne gospodarstwo z którego kupujemy, jest rzeczywiście ekologiczne. Gospodarstwo ekologiczne wytwarza produkty i certyfikuje je swoimi znakami, które potwierdzone są podczas inspekcji kilku instytucji podczas całego etapu produkcji. W takich gospodarstwach nie ma mowy o użyciu substancji chemicznych do hodowli warzyw i owoców, dopuszczalne są tylko nawozy naturalne. Również hodowla zwierząt odbywa się bez żadnych wspomagaczy chemicznych, które mogą wpłynąć na zwiększenie wzrostu czy wydajności. To wszystko sprawia, że produkcja żywności w ten sposób trwa dużo dłużej, wymaga większych nakładów finansowych, zatem i produkty tego typu są droższe.

Jednak żywność ekologiczna to inwestycja w zdrowie, ponieważ zawiera dużo więcej witamin, minerałów oraz związków antynowotworowych, czego nie znajdziemy w produktach z hodowli masowych. Żywność ekologiczna według wielu osób, ma także lepszy smak i zapach, oraz łatwiej i dłużej się przechowuje. Podczas robienia zakupów trzeba jednak bardzo uważać, ponieważ w sklepach znajdziemy mnóstwo podróbek ekologicznej żywności.

Na produktach ekologicznych powinny być nazwy takie jak bio, organic, lub EKO – czyli znak unijny żywności uprawianej ekologicznie.

Ewelina

Redakcja penguindesign.pl

Zobacz również