img

Zdrowa żywność, zdrowa dieta

Pewnie wiele osób zastanawia się jak można sobie przygotować zdrową dietę i co będzie w niej najważniejsze. Czy włączyć tam między innymi suszone morele?

Oczywiście, że będą bardzo dobre, oczywiście pod warunkiem, że nie będą one siarkowane. Siarkowane są piękne, żółte, ładne. Ekologiczne może bure, ale tak naprawdę dużo zdrowsze. Podobnie jak inne suszone owoce morele mogą się pochwalić wieloma cennymi właściwościami. Już tybetański lud Hunzów przed wiekami docenił te owoce i dzięki nim mogli cieszyć się długowiecznością. Latem zjadali je prosto z drzew, natomiast zimą spożywali suszone maczane w mleku. Dodatkowo wykorzystywali również do smaeżnia olej pozyskiwany z pestek tych owoców.

Suszone morele mają na pewno bardzo wiele cennych wartości a w medycynie wschodu od dawna są uważane, za ten składnik, który może gwarantować między innymi piękną, gładką skórę. To przede wszystkim wynik beta karotenu, a więc prowitaminy A, która przyspieszać będzie regenerację naskórka i sprawi, że skóra twarzy dłużej będzie utrzymywać wodę i będzie uodparniać nas na działanie tych czynników atmosferycznych, które są raczej dla nas niekorzystne. Poza tym, że jest tam bardzo dużo beta karotenu suszone morele mogą także zagwarantować dla naszego organizmu dużą ilość żelaza, wapnia, fosforu czy potasu. Mają w sobie bardzo dużo błonnika, dlatego będą również w jakieś mierze wspomagać przemianę materii. Należy pamiętać, że w większej ilości suszone morele działają jeszcze przeczyszczająco.

Suszone morele w kuchni

Suszone morele powinniśmy w miarę możliwości spożywać przez cały rok a nie jedynie przy okazji wypiekania ciast świątecznych. Są one nie tylko doskonałą przekąską, ale z powodzeniem będą zaspokajać ochotę na coś słodkiego. Mogą również nadawać się jako dodatek do potraw mięsnych. Poza potrawami kuchni orientalnych, gdzie suszone morele podaje się najczęściej z kurczakiem. Można jednak także przygotować sobie smaczną wieprzowinę na słodko czy też modele zawijane w boczku. Suszone morel mogą również nadawać się na przygotowywanie zupy marchewkowo – morelowej oraz pierożków kruchych, które można nimi nadziewać. Morele w śniadaniowej wersji można podawać nie tylko jako dodatek do płatków, ale będzie można również postawić na przygotowywane manny z suszonymi morelami.

Jak wybrać dobre morele?

Przede wszystkim należy powiedzieć o kolorze – morele dostępne są najczęściej w marketach. Jeśli są pomarańczowe to znaczy, że będą siarkowane. Chodzi o konserwację z użyciem dwutlenka siarki, który ma gwarantować ochronę przed bakteriami. Dzięki temu dłużej będą one świeże i będą miały ładny wygląd. Ale niestety ten piękny wygląd nie będzie niósł za sobą walorów odżywczych. Co więcej, jeśli będziemy wybierać takie musimy uważać na to czy nie pojawią się przypadkowo jakieś problemy z reakcjami alergicznymi naszego organizmu. Jeśli chodzi o te kwestie, na które warto zwracać uwagę to tak zwane morele Bio, które nie będą siarkowane.

Może nie będą one tak apetycznie wyglądać, ale za to będą nam dostarczać wiele cennych składników do naszego organizmu i dlatego warto je wybrać.

Marek

Redakcja penguindesign.pl

Zobacz również