img

Co oznaczają określenia: bio, eko i organic?

 

Czy każdy produkt może mieć napis bio, eko czy organic?

Nie, ponieważ takie określenia dotyczą tylko żywności ekologicznej i nie każdy producent może umieścić na opakowaniu tego typu określenia. Norma unijna, która wprowadziła takie określenia, mówi wyraźnie, że tak nazwać można tylko produkty, które w co najmniej 95% powstają na skutek stosowania upraw naturalnych i ekologicznych. Pod uwagę bierze się tutaj wszystkie czynniki wśród których odbywa się proces wzrostu lub hodowli, czyli czystość ziemi i wody, tak by nie zawierały zanieczyszczeń w postaci ołowiu i innych szkodliwych substancji.

Czym charakteryzuje się dokładnie prawdziwa uprawa ekologiczna?

Przede wszystkim nie jest to wielka masowa produkcja, mogą to być to całkiem niewielkie poletka, gdzie obok siebie rośnie kilka gatunków warzyw. W eko uprawie stosuje się płodozmian, czyli zmianę uprawy, aby nie doszło do wyjałowienia ziemi. Jeśli chodzi o nawozy może być stosowany jedynie naturalny, czyli obornik lub kompost, więc dobrze jest jeśli równocześnie w gospodarstwie będą także zwierzęta. Zajmując się ekologiczna hodowlą zwierząt nie wolno stosować żadnej paszy przemysłowej, gdzie jest masa substancji chemicznych, ani aplikować hormonów czy tez antybiotyków. Jedzenie dla zwierząt może pochodzić tylko z ekoferrmy, być pochodzenia naturalnego, a zwierzęta są hodowlane tradycyjnie w oborze na ściółce.

Produkty jakie uzyskuje się w ekogospodarstwach trafiają do sklepów w opakowaniach, na których są umieszczone określenia: EKO, BIO, ORGANIC, które mogą być używane wymiennie. Warunkiem umieszczenia takiego napisu jest posiadanie certyfikatu nadawanego przez odpowiednie instytucje, a certyfikat ten poznamy po rysunku zielonego listka składającego się z dwunastu gwiazdek. Jeśli produkt podpisany jest np. eko, ale nie posada takiego certyfikatu, to jego ekologiczne pochodzenie jest dosyć podejrzane. Certyfikaty żywności ekologicznej nadają instytucje podlegające pod Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych. Uzyskanie takiego certyfikatu poprzedzone jest kontrolą odpowiedniej jednostki certyfikującej i sprawdzeniem warunków upraw.

Certyfikat można uzyskać tylko wtedy, gdy zachowane są wszystkie standardy i warunki ekologicznego gospodarstwa, ale nie są przyznawane raz na zawsze, tylko regularnie sprawdzane są wszystkie etapy produkcji żywności ekologicznej przez uprawnione do tego osoby. Wielu producentów próbuje wykorzystać nieświadomość i niewiedzę konsumentów. Na swoich produktach umieszczają napis np. zdrowa żywność, co nie wymaga żadnego certyfikatu. Tak naprawdę są to produkty pełne chemii i innych szkodliwych substancji, ale sprzedawane są jako eko i mają cenę jak produkty ekologiczne czyli wyższą od produktów z hodowli konwencjonalnych. Warto zawsze dokładnie sprawdzić skład i czy przypadkiem nie padniemy ofiara ekologicznego oszustwa.

Często w słowie eko literka „o” zastępowana jest jakimś rysunkiem, co pozwala producentowi ominąć przepisy, a wpływa na sprzedaż. Podobnie dzieje się z wędlinami, w sklepach mamy sporą ofertę, ale nie wszystko pochodzi z ekologicznych gospodarstw, pamiętajmy, aby zawsze sprawdzić certyfikat.

Marek

Redakcja penguindesign.pl

Zobacz również