img

Dlaczego warto dopłacać do żywności ekologicznej

Wybierając składniki tworzące nasz codzienny jadłospis na ogół kierujemy się kryterium ceny. Uwzględniając ekonomiczny punkt widzenia, jest to podejście jak najbardziej słuszne. Mogą jednak pojawić się pewne wątpliwości.

Czy warto bowiem oszczędzać na swoim własnym zdrowiu?

Nie jest tajemnicą, że żywność konwencjonalną wytwarza się na ogromną skalę, stosując rozmaite środku upraszczające, przyspieszające oraz podnoszące wydajność każdego z etapów produkcji. Tego rodzaju działania sprawiają, że żywność konwencjonalna może charakteryzować się niską ceną. To również one sprawiają, że jest ona powszechnie dostępna. Do tego zachęca nas ładnymi opakowaniami, które także produkowane są na ogromną skalę przy jednocześnie niskich kosztach. Kusi również piękny wygląd takiej żywności, który uzyskuje się w efekcie stosowania rozmaitych dodatków. Przyglądając się tendencjom na rynku, można zauważyć, że produkty powstające masowo i kierowane do szerokiego grona odbiorców zawsze kosztują mniej niż te, które powstają z myślą o klientach bardziej wymagających. Ma to oczywiście związek z ich jakością.

Towar lepszej jakości to zawsze bardziej skomplikowany proces produkcji, który jest mniej wydajny, a tym samym wiąże się z większymi kosztami. Natomiast klient wymagający, którego w naszym społeczeństwie ciągle za dużo nie ma, to dla firmy produkującej rozmaite artykuły mniejszy zysk. Tak naprawdę nie można obarczać winą za rodzaj asortymentu hipermarketów. Trzeba bowiem pamiętać, że sklep oferuje zawsze to, co wśród klientów cieszy się popularnością. Warto jednak pamiętać, że obserwuje się powolny wzrost świadomości konsumentów, jeśli chodzi o jakość produktów i ich wpływ na zdrowie.

Wszystko za sprawą edukacji żywieniowej, która propagowana jest przez media. Coraz częściej ludzie również samodzielnie próbują poszukiwać informacji. W efekcie dochodzą do wniosku, że tanie nie zawsze musi oznaczać również zdrowo. Dobrze jest jednak bardzo dokładnie przeanalizować to, jak produkowana jest żywność ekologiczna oraz jaki jest jej wpływ na właściwe funkcjonowanie naszego organizmu.

Kiedy można mówić, że coś jest EKO?

Wśród zadań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się wyznaczanie jednostek certyfikujących, które nadzorowane są następnie przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. To on przeprowadza kontrolę żywności. Obejmuje ona każdego producenta, który zajmuje się produkcją żywności ekologicznej, a także każdą przetwórnię ekologiczną. Oczywiście mogą odbywać się również niezapowiedziane inspekcje. Jeśli gospodarstwo będzie spełniał nałożone wymagania, zostanie przyznamy mu certyfikat zgodności. Numer, który został nadany przez wyższe jednostki, zawsze powinien zostać umieszczony na każdym produkcie, który opuszcza zakład produkcyjny.

Towary, które zostały opatrzone takim certyfikatem wytwarzane są z produktów pochodzących z gruntów leżących w środowisku nieskażonym, w którym w ciągu ostatnich trzech lat nie stosowany zarówno nawozów sztucznych, jak i chemicznych środków ochrony roślin.

Dominik

Redakcja penguindesign.pl

Zobacz również