img

Eko żywność - czy warto?

Szwajcarski Instytut Badawczy Rolnictwa Ekologicznego przygotował nie tak dawno listę argumentów, którymi chce nas przekonać do stosowania ekoupraw.

Warzywa i owoce ekologiczne zawierają tak naprawdę więcej składników działających antyrakowo, w tym między innymi reswertrolu, który opóźniać będzie proces starzenia. Mają więcej błonnika oraz witamin. W uprawie konwencjonalnej rośliny są nawożone azotem, który będzie wspomagał ich wzrost. Niestety nadmiar gromadzi się w liściach i tak tworzą się azotyny. W naszym organizmie zmieniają w substancje, które będą szkodliwe. W produktach eko taki problem nie będzie występował. Choć produkty ekologiczne takie jak wędliny czy też mleko mają krótszy okres przydatności do spożycia to w przypadku owoców i warzyw będzie odwrotnie. Dzięki wyższej zawartości witaminy C będzie ona naturalnym konserwantem i dzięki temu owoce usychają a nie gniją.

Nawet eko mięso może być z konserwantem

Organiczne produkty pochodzenia zwierzęcego będą miały więcej smaku, ale także więcej wartości odżywczych. Ekozwierzęta jedzą bardziej zróżnicowaną paszę, mięso jest mniej tłuste i mniej wodniste. Mają one tak naprawdę więcej mięsa w mięsie. Nie dziwimy się, gdy w składzie znajdują się konserwanty, ponieważ tak naprawdę mamy dostępne 5 procent dodatkowych substancji jakie mogą być wykorzystywane. Jeśli w wędlinach nie będzie ich wcale może to sprawić, że będą się szybko psuć i tym samym możliwe będzie nawet zatrucie. Unia zezwala na wybór jednego z 48 sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku oraz zapachu. Producenci konwencjonalni mają 316 takich dodatków. Jeśli nie zależy nam jakoś szczególnie na oszczędnościach warto nie zwracać uwagi na cenę. Nie ma sensu na to, by decydować się na produkty eko z innych krajów. zdecydowanie lepiej będzie wybierać produkty świeże, a nie takie z kontenera.

Wspierajmy naszych krajowych rolników eko.

Produkt ekologiczny będzie miał na opakowaniu specjalny certyfikat. Zielony listek z 12 gwiazdek. Ma tez krótsza nieco datą ważności, ponieważ mamy tam mniej konserwantów, jest również droższy, jeśli udamy się sklepu specjalistycznego. Z drugiej strony wydaje się, że warto się tam wybrać, ponieważ w takich sklepach oczekiwać można naprawdę dobrych jakościowo produktów, którym nie będzie można nim zarzucić. to ważne, ponieważ jak wiadomo taka ekożywność musi być z pewnego źródła, by rzeczywiście jakościowo były na dobrym poziomie.

Dominik

Redakcja penguindesign.pl

Zobacz również