img

A czy spożywanie żywności ekologicznej to także snobizm?

Z naszych obserwacji wynika, że jest mały procent osób uważa, że żywność ekologiczna to dla innych forma pokazywania własnej wyższości oraz sposób na to, by podnosić swój status społeczny. Jest także cały czas pewien stereotyp, który ukazuje osoby kupujące żywność ekologiczną jako snobów.

Duży procent ludzi kupujących żywność tego typu to tak naprawdę pasjonaci dobrej żywności. Inaczej niż inne osoby, które idą za modą są świadomymi konsumentami i rezygnują z produktów konwencjonalnych, dzięki czemu budują taki rynek ekologiczny i tym samym chronią skutecznie środowisko. Spożywanie żywności ekologicznej to najlepsza zdrowotna profilaktyka. W naszje codziennej pracy można spotkać ludzi chorych, którym lekarz zalecił spożywanie żywności ekologicznej albo też ludzi, u których diagnozowano alergie pokarmowe, między innymi alergie na konserwanty. Często dopiero po diagnozowaniu choroby konsumenci są zmuszeni do kupowania żywności ekologicznej, która jest przez wiele osób traktowana jako szansa na pokonanie wielu zdrowotnych problemów.

Spożywając taką właśnie żywność mamy mieć szansę na to, by skutecznie dbać o swój organizm. Nie będziemy dopuszczać do sytuacji, w której nasza wątroba będzie niszczona toksynami, środkami ochrony roślin czy konserwantami. Nie wprowadzamy do naszego organizmu hormonów czy antybiotyków, które mogą się w naszym organizmie kumulować. Liczne badania pokazują, że zdrowa żywność ekologiczna ma większą wartość odżywczą niż ta przygotowywana konwencjonalnie. Ma ona również bardzo wiele witamin, flawonoidów oraz przeciwutleniaczy, które będą hamować rozwój komórek rakowych.

Coraz więcej młodych rodziców stara się również dbać o to, by w taki właśnie sposób odżywiać swoje dziecko. Unika się fast foodów na rzecz żywności ekologicznej. Wielu rodziców kupuje swoim dzieciom również ekozabawki, które są przygotowane z użyciem wyłącznie ekologicznej farby czy też ubranka, które będą przygotowywane z użyciem tak zwanej bawełny ekologicznej. W przedszkolach organizuje się edukację prozdrowotną oraz proekologiczną. Ucząc dzieci będzie można liczyć na to, że ich przyszłość będzie lepsza, rozwiną się ich kubki smakowe tak, że będą wiedzieć jak powinny smakować i wyglądać autentyczne produkty.

Dbając o to co wkładamy do naszego zakupowego koszyka dbamy o swoich bliskich.

Ewelina

Redakcja penguindesign.pl

Zobacz również